4 definiții pentru Antiohia

Antiohia f. vechea capitală a Siriei pe Oronte, azi Antakieh, în Turcia aziatică: 22.000 loc: Patria sfântului Ioan Gură-de-aur. Odinioară reședința splendidă a Seleucizilor și locul de adunare a zece concilii.

Antakièh f. numele turcesc al Antiohiei.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

ANTIOHIA, oraș în Siria antică. Fundat în 300 î. Hr., de Seleucos I Nicator, a fost una dintre capitalele Regatului Seleucizilor. Mare centru meșteșugăresc, comercial, cultural și religios. Capitală a prov. romane Siria. Stăpînit succesiv de bizantini (sec. 6-7 și 10-11), arabi (637-969), cruciați, fiind centrul principatului cu același nume (1098-1268), mameluci (sec. 13-15), iar din 1516 de turci. Azi Antakya (Turcia).


Definiții din dicționare neoficiale

Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel.

Antiohia, oraș în Siria antică, renumit pentru școala sa de exegeză, care punea accentul pe sensul istoric, literal al textului biblic, fără să elimine sensul spiritual. Reprezentați de seamă: Diodor din Tars, Teodor de Mopsuetia, Teodoret din Cyr și Ioan Hrisostomul. În acest oraș, ucenicii și adepții lui Hristos s-au numit pentru prima oară creștini.

Intrare: Antiohia
Antiohia
substantiv propriu (SPF001S)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular Antiohia
plural
genitiv-dativ singular Antiohiei
plural
vocativ singular
plural