4 intrări

4 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

AGERATUM L., PUFULEȚI, fam. Cornpositae. Gen originar din America, cca 29 de specii, erbacee sau lemnoase, erecte, anuale sau perene. Plante ramificate, păroase. Frunze pubescente, pețiolate, cu margine crenată, cele superioare romboidale, alterne, cele inferioare ovate, opuse, fără stipele. Flori (reunite în calatidii dense, înconjurate de un involucru comun campanulat, format din peste 6 foliole liniare așezate în 2-3 rînduri imbricat; calatidiile sînt grupate în corimbe dense) tubuloase, albastre, purpur sau albe, rar roz-roșii, antere cu apendix. Sămînța, o achenă mică cu 5 colțuri. Papus scurt, retezat sau ascuțit, cu mustăți.

Ageratum conyzoides L. Specie care înflorește vara-toamna. Flori albastre, calatidii pînă la 1 cm diametru, reunite în corimbe care, grupate, formează o paniculă ramificată. Papus cu 5 solzi, lung aproape cît fructul. Frunze cu aspect diferit, ovate, rotunde, mai rar cordiforme, dentate, pețiolate. Plantă anuală, înaltă pînă la 0,60 m, cu tulpină ramificată.

Ageratum corymbosum Zucc. Specie care înflorește vara-toamna. Flori albastre (corolă pubes- centă în exterior sau glanduloasă) în calatidii. Frunze pețiolate, ovate, ovat-oblonge sau aproape cordiforme, cu vîrf ascuțit. Semitufă pînă la 0,90 m înaltă, erectă, ramificată, pubescentă sau aproape glabră.

Ageratum houstonianum Mill. (syn. A. mexicanum Sims). Specie care înflorește de la sfîrșitul primăverii pînă la venirea gerului. Flori albastre-deschis sau gri-albastre, tubuloase, în capitule mari, grupate în corimbe terminale. Papus cu 5 solzi, mai rar peste 6, dentat sau cu smoc de peri (mustăți). Frunze cordiforme sau ovate, crestate, cu vîrf bont, opuse, pețiolate. Plantă anuală sau bienală, semitufă înaltă pînă la 0,60 m, ramificată în partea superioară.

Intrare: Ageratum (gen de plante)
Ageratum (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Ageratum
Intrare: Ageratum conyzoides
Ageratum conyzoides  nomenclatura binară
compus
  • Ageratum conyzoides
Intrare: Ageratum corymbosum
Ageratum corymbosum  nomenclatura binară
compus
  • Ageratum corymbosum
Intrare: Ageratum houstonianum
Ageratum houstonianum  nomenclatura binară
compus
  • Ageratum houstonianum