4 intrări

4 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ARUM L., RODUL PĂMÎNTULUI, fam. Araceae. Gen originar din Europa și regiuni mediteraneene, 12 specii, cu rizom tuberculiform. Frunze sagitate, cu baza cordată, cu 2 lobi îndreptați lateral, lung-pețiolate, verzi-lucioase, dispuse la baza plantei, margini întregi. Flori unisexuate, dispuse monoic pe o tulpină terminată cu un spadice drept (florile așezate la bază, în două inele, unul inferior format din flori femele, ovarul cu o singură lojă și unul deasupra, cu flori mascule, cu cîte 3-4 stamine), însoțit de o spată ovată sau ovat-lanceolată. Fruct, bacă cu o sămînță.

Arum maculatum L. Specie care înflorește la mijlocul primăverii. Spadice drept, purpur-violet, spată lungă pînă la 20 cm, verde-deschis, deseori maro-închis. Frunze hastat-sagitate. Fructe roșii (PI. 9, fig. 52).

Arum orientale M. Bieb. Specie care înflorește la mijlocul primăverii. Cilindrul floral, în interior, la bază, alb, buza ovată și purpur-neagră. Inelul format din florile femele este de 2 ori mai mare decît cel mascul. Frunze maronii, lanceolate, sagitate.

Arum pictum L. f. Specie cu spadice maro- purpur însoțit de o spată violetă. Frunzele apar primăvara, oblong-ovate, cordiforme, lung-pețiolate, verde-proaspăt, cad toamna, după care apar florile.

Intrare: Arum (gen de plante)
Arum (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Arum
Intrare: Arum maculatum
compus
  • Arum maculatum
Intrare: Arum orientale
compus
  • Arum orientale
Intrare: Arum pictum
compus
  • Arum pictum