4 intrări

4 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HIPPEASTRUM Herb., CRIN DE IARNĂ, AMARILIS, fam. Amaryllidaceae. Gen cunoscut mai mult sub numele de Amarillys L., este originar din regiunile tropicale și subtropicale ale Americii, cca 70 specii erbacee, bulboase. Tulpină florală fistuloasă, cilindrică; poartă flori mari, pedunculate, cîte 2 sau mai multe dispuse în umbelă, rar solitare, asemănătoare cu cele de crin. Colorate diferit, roz, roșu, alb, oranj, și chiar verde, fără coronulă, perigon infundibuliform sau campanulat, cu cilindrul foarte scurt sau puțin prelungit, cu lacinii inegale, îngustate la bază, uneori depărtate pînă la bază, spre vîrf erect-îndepărtate. Stamine intercalate neregulat la baza cilindrului, curbate sau erecte, deseori mai scurte decît perigonul, antere așezate cu spatele pe filament, stil cu stigmate liniare sau foarte scurte. Capsulă globuloasă sau ovată, cu semințe negre, plate. Frunze liniare, cărnoase, verzi-închis, lucioase (Pl. 39, fig. 229).

Hippeastrum aulicum Herb. Specie care înflorește iarna-primăvara, cu două flori pe un peduncul de cca 5 cm lungime, susținute de un altul cilindric, viguros. Perigon lung de 10-15 cm, cu cilindrul floral scurt și coronulă verde, curbată în interior. Petale roșii-carmin sau roșii-stacojii, lucioase, buza și uneori vîrful verzi; stamine mai scurte decît petalele, antere roșii, stil cu stigmat trilobat. Plantă de cca 50 cm înălțime. Bulb cu diametru de 5-10 cm. Frunze liniare, lungi, caniculate, verzi-viu, persistente, late de 3-5 cm și lungi de cca 50 cm.

Hippeastrum pardinum Dombrain. Specie care înflorește iarna-primăvara-vara. Peduncul gri- verde, cilindric, fistulos, cu două flori scurt- pedunculate, perigon de cca 11 cm lungime, infundibuliform, în interior, la bază, cu coronulă verde-gălbuie curbată, franjurată; petale oblonge, cu vîrf ascuțit, albe-verzui sau albe-crem, cu pete mici și linii roșii; antere curbate în jos, puțin mai scurte decît petalele; stil de aceeași lungime cu petalele și cu un stigmat slab trilobat. Plantă de cca 65 cm înălțime. Frunze verzi, liniare, lungi, caniculate.

Hippeastrum vittatum (L’Herit.) Herb. Specie ce înflorește vara, cu 2-6 flori albe, roșii, roz, de forma unor cupe larg-deschise, înclinate, lungi de cca 15 cm și cu diametrul de 12 cm, 6 diviziuni, marginea ondulată, îndoite în exterior, dispuse terminal, pe o tulpină groasă, cilindrică, fistuloasă, de 30-60- 100 cm înălțime. Bulbi tunicați, cca 8 cm diametru, din care pornesc frunzele și tijele florale. Numărul frunzelor variază de la 6-8, verzi, liniare, lungi de 40-60 cm, caniculate.

Intrare: Hippeastrum (gen de plante)
Hippeastrum (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Hippeastrum
Intrare: Hippeastrum aulicum
Hippeastrum aulicum  nomenclatura binară
compus
  • Hippeastrum aulicum
Intrare: Hippeastrum pardinum
Hippeastrum pardinum  nomenclatura binară
compus
  • Hippeastrum pardinum
Intrare: Hippeastrum vittatum
Hippeastrum vittatum  nomenclatura binară
compus
  • Hippeastrum vittatum