6 intrări

6 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ARISTOLOCHIA L., MĂRUL LUPULUI, fam. Aristolochiaceae. Gen originar din zonele continentale și calde ale globului, cca 298 specii, erbacee sau arbuști cu tulpini volubile. Flori (perigonul, la bază umflat, este cilindric, rotund sau oblong, spre vîrf gîtuit, încovoiat sau îndoit, cu marginea lărgită, lobată sau ca o limbuță lățită, 6 stamine, rar 4-10 sau mai multe, filamentele și anterele lipite de stil, ovar cu 6, rar 4 loji) verzi, galbene sau pătate, singulare. Frunze alterne, nedentate, simple sau cu 3-5 lobi, reniforme, ovate, cordat-ovate, nervate. Fruct, capsulă cu multe semințe.

Aristolochia brasiliensis Mart. et Zucc. Specie care înflorește primăvara-toamna. Flori foarte mari, la bază alb-gălbui, în rest maronii-pal, cu un desen reticulat. Cilindrul floral umflat, marginea cu 2 buze, buza superioară lanceolată, enziformă, prinsă de cilindrul floral, ca un cioc de pasăre, buza inferioară foarte lată, reniformă. Frunze cordiforme cu vîrful foarte ascuțit, pe partea superioară verzi-închis, glauce, cu nervuri proeminente. Liană.

Aristolochia clematitis L. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori (periant cilindric, umflat Ia partea de jos, iar Ia vîrf lățit, alungit) galbene-deschis, cîte 3-5 la subsuoara frunzelor. Fruct, capsulă piriformă. Plantă perenă, erbacee, glabră, tulpină dreaptă, neramificată. Frunze ovat-cordate.

Aristolochia durior Hill (syn. A. macrophylla Lam.; A. sipho L’Herit.). Specie care înflorește primăvara-vara. Flori mari, verzi-gălbui, cu nervuri cafenii, dispuse 1-2 în axa frunzelor, cu o formă interesantă (pipă) pe un peduncul lung. Frunze lungi de cca 25 cm, alterne, ovat-cordiforme, cu vîrf bont, partea superioară verde-închis, glabră, partea inferioară lucioasă, la început slab-păroase, apoi glabre, lung-pețiolate. Arbust cu tulpină volubilă, înaltă pînă la 10 m. Ramurile și scoarța tulpinii, verzi.

Aristolochia elegans Mast. Specie ce înflorește în iun.-aug. Flori tubulare, galbene, curbate, extinzîndu-se în formă de cupă purpurie, brună, cu pete albe în interior și nervuri purpurii la exterior. Frunze cordiforme, pînă la 7 cm lungime și 5 cm lățime, pe partea superioară verzi-închis, pe cea inferioară glauce.

Aristolochia grandiflora Sw. (syn. A. gigas Lindl.). Specie care înflorește în iun.-aug. Flori urît mirositoare cu un apendix lung de 60 cm (cca 35 cm lungime, 40 cm lățime), lila cu pete roșii-maronii, la bază, în interior, maro-închis cu peri negri, în axa frunzei, singulare. Frunze cordiforme cu vîrf ascuțit, pe partea superioară verzi-închis, pe cea inferioară glauce, aproape glabre, cu nervuri proeminente. Liană viguroasă cu tulpină ramificată, pubescentă.

Intrare: Aristolochia (gen de plante)
Aristolochia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Aristolochia
Intrare: Aristolochia brasiliensis
Aristolochia brasiliensis park  nomenclatura binară
compus
  • Aristolochia brasiliensis
Intrare: Aristolochia clematitis
Aristolochia clematitis park  nomenclatura binară
compus
  • Aristolochia clematitis
Intrare: Aristolochia durior
Aristolochia durior park  nomenclatura binară
compus
  • Aristolochia durior
Intrare: Aristolochia elegans
Aristolochia elegans park  nomenclatura binară
compus
  • Aristolochia elegans
Intrare: Aristolochia grandiflora
Aristolochia grandiflora park  nomenclatura binară
compus
  • Aristolochia grandiflora