Cuvântul zilei, 20 ianuarie 2024

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
montagnes russes
© imagine Addell Design

MONTAGNES RUSSES [mõtañ rüs], joc de mare atracție, instalat de obicei în parcuri de distracții, care constă dintr-o succesiune de planuri ce urcă, în alternanță cu planuri care coboară, unele în linie dreaptă, altele în serpentine strânse, pe care circulă, în mare viteză, mici vehicule.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 20 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: impala

În 1986 s-a născut Kevin Parker, muzician australian, multi-instrumentist, creatorul proiectului Tame Impala. Kevin compune și înregistrează singur în studio albumele „trupei”. Se înconjoară de alți muzicieni doar în concerte.
iconița cuvântului zilei

2022: chiropter

Pe 20 ianuarie 1982 Ozzy Osbourne a mușcat capul unui liliac despre care credea că era din cauciuc. Apoi și liliacul l-a mușcat pe Ozzy, care a primit tratament antirabic.
iconița cuvântului zilei

2021: solenoid

S-a născut în 1775 André-Marie Ampère, fizician și matematician francez, unul dintre principalii fondatori ai electromagnetismului, inventatorul a numeroase aparate, printre care galvanometrul, primul aparat telegrafic și al electromagnetului. Este de asemenea și inventatorul solenoidului.
iconița cuvântului zilei

2020: otaj

În 1981, la câteva minute după ce Ronald Reagan devine al 40-lea președinte al SUA, Iranul eliberează 52 de ostatici americani care erau ținuți captivi de 444 de zile și astfel se termină criza ostaticilor din Iran.
iconița cuvântului zilei

2019: aneantiza

În 1942 SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich și alți oficiali din Germania Nazistă au ținut Conferința de la Wannsee în care au discutat implementarea „Soluției finale a problemei evreiești”.