Cuvântul zilei, 6 decembrie 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
potrivnic
© imagine Nina Croitoru

POTRIVNIC, -Ă, potrivnici, -ce, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Adversar, rival, dușman, inamic. 2. Adj. Care manifestă o atitudine ostilă, dușmănoasă față de cineva sau de ceva; care se împotrivește; dușmănos. ♦ (Despre vreme) Neprielnic, nefavorabil. 3. Adj. Opus, contrar. ♦ (Cu sens local) Care se află în sens opus, în direcție contrară. [Var.: (înv.) protivnic, -ă adj.] – Din sl. protivĩnikŭ.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 6 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2022: timoare

S-a născut în 1942 Peter Handke, dramaturg și romancier avangardist de origine austriacă, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2019. Printre romanele sale traduse în limba română se numără și Frica portarului înaintea loviturii de la 11 metri.
iconița cuvântului zilei

2021: pentametru

În 1920 s-a născut Dave Brubeck, pianist și compozitor american de jazz. Muzica sa folosește adesea metri și ritmuri neobișnuite (5 – Take Five, 7 – Unsquare Dance etc.).
iconița cuvântului zilei

2020: mandant

Alegeri parlamentare în România.
iconița cuvântului zilei

2019: lapon

În 1917 Finlanda se declară independentă față de Rusia.
iconița cuvântului zilei

2018: revela

În 1999 președintele României Emil Constantinescu a promulgat legea privind accesul la propriul dosar și deconspirarea securității ca poliție politică.