Cuvântul zilei, 18 martie 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
spectru
© imagine Addell Design

SPÉCTRU, spectre, s. n. 1. Ansamblu de valori fizice pe care le poate lua, în condiții determinate, o mărime dată. ♦ Ansamblul imaginilor obținute prin descompunerea, cu un instrument optic, a radiației electromagnetice complexe. ♦ Totalitatea liniilor de fluid în mișcare, a liniilor de câmp dintr-un magnet etc. ♦ Totalitatea radiațiilor electromagnetice ale unui corp ceresc, dispuse în funcție de lungimea lor de undă sau de frecvență (și înregistrate). 2. Fantasmă, fantomă. ♦ Fig. Ceea ce produce îngrijorare, spaimă; pericol iminent. – Din fr. spectre, germ. Spektrum.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 18 martie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2022: sas

În 1965, Alexeï Leonov, cosmonaut sovietic, a efectuat prima ieșire în spațiu, în afara navei spațiale, ca parte a misiunii Voskhod 2.
iconița cuvântului zilei

2021: combustie

S-a născut în 1858 Rudolf Diesel, inginer și inventator german. A construit motorul cu combustie internă care-i poartă numele.
iconița cuvântului zilei

2020: isihie

S-a născut în 1932 scriitorul american John Updike. Cele mai cunoscute romane ale sale sunt cele care îl au ca protagonist pe Harry Angstrom alias Rabbit. Printre ele se numără și Rabbit se odihnește pentru care Updike a obținut Premiul Pulitzer în 1991.
iconița cuvântului zilei

2019: paraxenie

S-a născut compozitorul rus Nikolai Andreievici Rimski-Korsakov. Printre compozițiile sale se numără și suitele intitulate Capriciu spaniol
iconița cuvântului zilei

2018: divaga

Se naște în 1842 scriitorul francez Stephane Mallarmé. Printre operele sale se numără și suita de eseuri intitulată „Divagații”.