Cuvântul zilei, 3 iulie 2022

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
scientologie
imagine © Andrea Homorodean

scientologie, scientologii s. f. Disciplină recentă al cărei obiect de studiu îl constituie știința ca fenomen social; știința despre știință; scientică. ◊ Biserica de scientologie = sectă religioasă recentă, foarte controversată în prezent în Apus, înființată în 1948 de Ron Hubbard (†1986), autor de scrieri științifico-fantastice, care își propune să realizeze o lume „fără crime, fără droguri și fără războaie”. Aderenții sunt supuși preventiv la un examen anamnezic, primind apoi un „tratament” fizic și medical pentru purificarea lor spirituală, în realitate pentru manipularea lor mintală. Doctrina sectei este expusă în lucrarea sa Dianetica (1950); sediul: Flag (Florida, S.U.A.). – Din fr. scientologie.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 3 iulie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: contiguu

Ziua Internațională a Cooperativelor (ONU)
iconița cuvântului zilei

2021: aclimatiza

E ziua lui John Ssebunya, copilul crescut de maimuțe în Uganda. Ziua lui de naștere este inventată pentru că pe cea reală nu o cunoaște nimeni. În 1988, la vârsta de doi ani, în urma unei tragedii familiale, și-a găsit refugiu în junglă unde a fost crescut de maimuțele Vervet. După trei ani de viață petrecuți printre maimuțe a fost găsit de localnici.
iconița cuvântului zilei

2020: pristăvi

S-a născut în 1937 dramaturgul și scenaristul britanic Tom Stoppard. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără și piesa intitulată Rosencrantz și Guildenstern sunt morți. Piesa a fost montată și în România.
iconița cuvântului zilei

2019: hazardat

S-a născut în 1962 actorul american Tom Cruise. Primul său rol principal a fost cel din filmul Afaceri riscante, în 1983, acesta fiind considerat punctul de lansare a carierei sale cinematografice.
iconița cuvântului zilei

2018: kafkian

S-a născut în 1883 scriitorul evreu de limbă germană Franz Kafka.