Cuvântul zilei, 31 august 2021

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
expertiză
© imagine Tiberiu

EXPERTIZĂ, expertize, s. f. 1. Cercetare cu caracter tehnic făcută de un expert, la cererea unui organ de jurisdicție sau de urmărire penală ori a părților, asupra unei situații, probleme etc. a cărei lămurire interesează soluționarea cauzei. ♦ (Concr.) Raport întocmit de un expert asupra cercetărilor făcute. 2. (Med.; în sintagma) Expertiză medicală = a) stabilire, în urma unui examen medical, a capacității de muncă a unui bolnav sau a unui om sănătos în condițiile solicitărilor fizice și psihice din diferite profesiuni; b) consultație sau autopsie efectuată de medicul legist în cazuri de rănire, accident, viol, otrăvire, omor etc. – Din fr. expertise.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 31 august în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: unigamb

În 1870 s-a născut George Eyser, atlet american, câștigătorul a șase medalii (dintre care trei de aur) la Jocurile Olimpice de la St. Louis din 1904, la care a concurat cu un picior din lemn (își pierduse piciorul într-un accident de tren).
iconița cuvântului zilei

2022: preparandie

În 1870 s-a născut Maria Montessori, medic și pedagog italian. A creat un sistem propriu de „educație liberă” pentru preșcolari și școlarii mici.
iconița cuvântului zilei

2020: disimula

În 1939 Germania nazistă înscenează un atac asupra postului de radio Gleiwitz, inventând astfel un motiv pentru a ataca Polonia în ziua următoare. Începe al Doilea Război Mondial în Europa.
iconița cuvântului zilei

2019: crapulos

S-a născut în 1928 actorul american James Coburn. A câștigat premiul Oscar pentru rolul său din filmul Trauma unde joacă rolul unui alcoolic care își terorizează familia.
iconița cuvântului zilei

2018: transhumanță

Ziua națională a statului Kirghizstan, aniversarea proclamării independenței față de Rusia în 1991. În trecut kirghizii erau păstori seminomazi, care trăiau în iurte și creșteau oi, cai și iaci. Această tradiție nomadă este continuată prin transhumanța practicată de familiile de păstori.