Cuvântul zilei, 18 iunie 2020

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
împoncișare
© imagine Addell Design

ÎMPONCIȘARE, împoncișări, s. f. (Înv.) Acțiunea de a (se) împoncișa și rezultatul ei; conflict; împotrivire. [Var.: împuncișare s. f.] – V. împoncișa.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 18 iunie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: perseverență

În 1940 Winston Churchill rostește un discurs celebru în Camera Comunelor îndemnând la perseverență în război, după evacuarea Dunkirk și căderea Franței: „Așadar, să ne adunăm puterile și să ne asumăm datoriile și să ne comportăm astfel încât, dacă Imperiul Britanic și a sa Comunitate a Națiunilor durează o mie de ani, oamenii tot vor spune «acesta a fost cel mai bun moment al lor»”.
iconița cuvântului zilei

2022: legumăreț

Ziua gastronomiei durabile (ONU)
iconița cuvântului zilei

2021: inopinat

Jucătorul de șah iranian Alireza Firouzja împlinește 18 ani. Este clasat pe locul 12 în clasamentul FIDE. El a șocat lumea șahului după ce l-a învins în 2020 pe campionul mondial la șah Magnus Carlsen în finala Banter Blitz Cup.
iconița cuvântului zilei

2019: piolet

S-a născut în 1886 alpinistul britanic George Mallory, unul dintre cei mai cunoscuți pionieri ai vârfului Everest, luând parte la primele trei expediții britanice de cucerire a Everestului, în prima parte a anilor 1920.
iconița cuvântului zilei

2018: deporta

În 1951 a început deportarea în Bărăgan a persoanelor din localități situate în apropierea frontierei cu Iugoslavia. Au fost deportate 12791 de familii, respectiv 40320 de persoane.