Cuvântul zilei, 26 februarie 2020

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
larmoaiant
imagine © Radu Borza

LARMOAIANT, -Ă adj. care produce lacrimi; plângăreț. (< fr. larmoyant)

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 26 februarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: opreliște

Pe 26 februarie 1616, biserica romano-catolică i-a interzis în mod oficial lui Galileo Galilei să predea sau să susțină teoria conform căreia Pământul se învârte în jurul Soarelui, ideea fiind considerată „naivă și absurdă din punct de vedere filozofic, și formal eretică în măsura în care contrazice în mod explicit numeroase pasaje din Sfânta Scriptură”.
iconița cuvântului zilei

2023: vocabulă

În 1838 s-a născut Bogdan Petriceicu Hasdeu, scriitor și filolog.
iconița cuvântului zilei

2022: retracta

În 1988 guvernul SUA anunță printr-o declarație hotărârea de a retrage României, începând cu data de 3 iulie 1988, clauza națiunii celei mai favorizate; în replică, guvernul român declară că renunță la clauza națiunii celei mai favorizate în relațiile cu SUA.
iconița cuvântului zilei

2021: fărbuire

În 1909 este proiectat pentru prima oară, pentru publicul din Londra, un film color, realizat prin procedeul kinemacolor.
iconița cuvântului zilei

2019: ghebos

Se naște în 1802 scriitorul francez Victor Hugo. Printre operele sale cele mai cunoscute se numără și Notre-Dame de Paris, povestea cocoșatului Quasimodo, clopotarul catedralei care se îndrăgostește de țiganca Esmeralda.