Cuvântul zilei, 21 februarie 2020

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
retirat
© imagine Anca - Miolk

RETIRAT adj. v. izolat, retras, singur, singuratic, solitar.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 21 februarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: holofrastic

Ziua Internațională a Limbii Materne (ONU). Limba maternă este prima limbă învățată de o persoană, fiind limba în care părintele i se adresează copilului. Copilul dobândește limba maternă spontan pe baza lucrurilor care i se spun direct. Există mai multe faze ale dobândirii limbajului, a treia dintre ele este cunoscută și sub denumirea de etapa holofrastică și are loc de obicei între 9 și 18 luni. În această fază copiii rostesc cuvinte simple care descriu obiecte sau le identifică nevoile de bază. De exemplu, un copil aflat în această etapă ar putea spune „apă” ca o modalitate de a comunica că îi este sete și vrea să bea apă.
iconița cuvântului zilei

2023: chefni

În 1957 a murit Smoky, primul câine de terapie din istorie. A fost o femelă Yorkshire Terrier care a servit în al doilea război mondial.
iconița cuvântului zilei

2022: papulă

Moare de sifilis, în 1924, Vladimir Ilici Lenin.
iconița cuvântului zilei

2021: ursuzenie

S-a născut în 1946 actorul britanic Alan Rickman, cunoscut pentru rolul reținutului profesor Severus Snape din seria de filme Harry Potter.
iconița cuvântului zilei

2019: catharsis

S-a născut în 1962 scriitorul american Chuck Palahniuk, cunoscut publicului în primul rând pentru controversatul roman Fight Club, în care naratorul încearcă să scape dintr-o existență monotonă și restrictivă găsindu-și evadarea în bătăi clandestine organizate în subsolurile barurilor după ora închiderii.