Cuvântul zilei, 2 februarie 2020

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
obiectivism
imagine © Andrea Homorodean

OBIECTIVISM s. n. 1. Doctrină susținând capacitatea intelectului uman de a ajunge la o cunoaștere sigură, controlabilă în opoziție cu scepticismul și relativismul. 2. (Ieșit din uz) Obiectivitate (2). – Obiectiv + suf. -ism. Cf. germ. Objektivismus, rus. obĭektivizm.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 2 februarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: dibaci

În 1709, marinarul britanic Alexander Selkirk este salvat de William Dampier după ce a fost părăsit pe o insulă pustie timp de 5 ani. Povestea sa a fost sursă de inspirație pentru romanul Robinson Crusoe. Selkirk s-a dovedit ingenios în utilizarea resurselor naturale de pe insulă, reușind să-și procure hrană și să-și confecționeze unelte și haine.
iconița cuvântului zilei

2023: umecta

Ziua Mondială a Zonelor Umede
iconița cuvântului zilei

2022: mintenaș

În 1993 s-a născut Iqbal Mahmoud Al Assad, refugiată palestiniană în Liban. A terminat liceul la vârsta de 13 ani și a fost, la 20 de ani, declarată cel mai tânăr medic din lume. Aceste două recorduri au fost înregistrate în Guinness Book.
iconița cuvântului zilei

2021: antropomorf

S-a născut în 1949 actorul american Brent Spiner, cunoscut mai ales pentru interpretarea rolului androidului Data din serialul de televiziune Star Trek: Generația următoare și din filmele de lung metraj Star Trek: Generații, Star Trek: Primul contact, Star Trek: Rebeliune și Star Trek: Nemesis
iconița cuvântului zilei

2019: idioglosie

S-a născut în 1882 scriitorul irlandez James Joyce, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea. In romanul său Priveghiul lui Finnegan, care nu a fost tradus încă în limba română datorită complexității sale semantice și stilistice, Joyce folosește idioglosii.