Cuvântul zilei, 22 ianuarie 2020

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
crucișător
© imagine Anca - Miolk

CRUCIȘĂTOR, crucișătoare, s. n. Navă de război rapidă, mai ușoară decât cuirasatul, care servește ca avangardă într-o escadră, la recunoașteri etc. – [În]crucișa + suf. -ător. (După fr. croiseur).

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 22 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: arhipelag

S-a născut în 1849 August Strindberg dramaturg, eseist, poet și romancier suedez. Scriitor prolific, Strindberg a scris peste șaizeci de piese de teatru și peste treizeci de lucrări de ficțiune, autobiografie, istorie, analiză culturală și politică de-a lungul carierei sale, care a durat patru decenii. Printre volumele sale apărute în limba română se numără și Întâmplări din arhipelag.
iconița cuvântului zilei

2023: preeminență

În 1891 s-a născut Antonio Gramsci, filozof, scriitor și teoretician politic italian. A dezvoltat teoria hegemoniei culturale, plecând de la premisa că cucerirea puterii presupune cucerirea opiniei publice. A descris dominația culturală a clasei conducătoare și rolul pe care practicile cotidiene și credințele colective îl joacă în stabilirea sistemelor de dominație.
iconița cuvântului zilei

2022: zeflemea

În 1970 Eugène Ionesco devine membru al Academiei Franceze.
iconița cuvântului zilei

2021: nazirie

În 1506 este întemeiată oficial Garda Elvețiană Pontificală, corp militar aflat în serviciul papei.
iconița cuvântului zilei

2019: efrenat

Se naște în 1788 poetul englez Lord Byron. Faima sa se datorează nu numai operei, ci și vieții sale, trăite în extravaganță cu numeroase povești de dragoste, datorii uriașe, despărțiri și acuzații de incest.