Cuvântul zilei, 3 noiembrie 2019

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
manierism
imagine © Andrea Homorodean

MANIERISM s. n. 1. lipsă de naturalețe în comportare, afectare, afișare a unui mod de a fi altfel decât în realitate. ◊ ansamblu de procedee și mijloace de expresie formaliste în realizarea unei opere literare sau artistice, care cultivă eleganța și rafinamentul, jocul nelimitat al fanteziei. 2. formă de artă practicată mai ales în Italia în sec. XVI și XVII, prin efecte picturale rafinate, adresându-se unei minorități cultivate în materie artistică și literară. 3. comportament gestual afectat, la unii schizofrenici. (< fr. maniérisme)

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 3 noiembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: amușina

Ziua Vânătorilor de Munte în România
iconița cuvântului zilei

2022: măgăoaie

În 1954 s-a lansat în Japonia filmul Godzilla. A fost prima apariție a celebrului monstru.
iconița cuvântului zilei

2021: egerie

Monica Vitti împlinește 90 de ani. A fost egeria regizorului Michelangelo Antonioni. A jucat în L’avventura, La notte, L’eclisse, Deserto rosso…, filme în care s-a remarcat prin frumusețea și eleganța ei rece.
iconița cuvântului zilei

2020: estompat

S-a născut în 1926 regizorul Iulian Mihu, cunoscut pentru filmele Felix și Otilia și Marele singuratic. Lumina palidă a durerii a fost premiat la Festivalul Internațional de Film de la Moscova în 1981.
iconița cuvântului zilei

2018: asperitate

Se naște în 1921 actorul american Charles Bronson, celebru pentru rolurile sale de „dur”.