Cuvântul zilei, 22 iulie 2019

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
nocturn
© imagine Ștefania

NOCTURN, -Ă, nocturni, -e, adj., s. f. 1. Adj. Care se face sau se întâmplă noaptea; de noapte, din timpul nopții. ◊ Loc. adj. și adv. În nocturnă = (despre competiții sportive) (care se desfășoară) în timpul serii. ♦ (Despre păsări răpitoare, animale, insecte) Care își desfășoară activitatea în cursul nopții și doarme ziua. 2. S. f. Competiție sportivă care are loc în timpul serii. 3. S. f. Compoziție muzicală instrumentală, predominant pentru pian, cu caracter liric, visător și melancolic. – Din fr. nocturne, lat. nocturnus.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 22 iulie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: spleen

În 1882, la New York, s-a născut Edward Hopper, pictorul melancoliei, al tăcerii și al singurătății.
iconița cuvântului zilei

2022: șofran

În 1947 a fost adoptat Drapelul național al Indiei, așa cum îl cunoaștem astăzi: un tricolor orizontal, de culoare portocalie („șofran adânc”) în partea superioară, alb în centru și verde în partea inferioară. În mijloc se găsește o roată bleumarin cu 24 de spițe, numită Ashoka Chakra.
iconița cuvântului zilei

2021: cinetic

S-a născut în 1898 Alexander Calder, sculptor și artist american, inventatorul sculpturii cinetice.
iconița cuvântului zilei

2020: inextingibil

S-a născut în 1955 actorul american Willem Dafoe. A fost nominalizat la premiul Oscar pentru rolul lui Vincent van Gogh din filmul La poarta eternității.
iconița cuvântului zilei

2018: devaliza

A murit John Herbert Dillinger, Jr., jefuitor de banci în timpul Marii crize economice din Statele Unite ale Americii. Împreună cu banda sa, a jefuit peste 20 de bănci și patru stații de poliție. A fost prins de FBI dar a evadat din închisoare de două ori.