Cuvântul zilei, 9 noiembrie 2018

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm IFTTT.
prisos
© imagine Vlad Enculescu

PRISÓS, prisosuri, s. n. 1. Ceea ce depășește necesarul, ceea ce întrece o anumită limită; prisosire, prisosință, prisoseală, surplus, excedent; p. ext. belșug, abundență. ◊ Loc. adj. și adv. De prisos = (care este) în plus; p. ext. (care este) inutil, fără rost. ◊ Loc. adv. Cu prisos = în plus; din plin, din belșug. 2. (La pl.; înv. și reg.) Teren agricol care prisosea moșierului și pe care acesta îl arenda țăranilor. – Din ngr. perissós.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 9 noiembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2017: breșă

La 9 noiembrie 1989, în urma anunțului că cetățenii Germaniei de Est vor putea călători în Germania de Vest, protestatarii au luat cu asalt punctele de trecere și Poarta Brandenburg și au început să facă breșe în zid.
iconița cuvântului zilei

2016: iarnă nucleară

În 1934 se naște Carl Sagan, cercetător al vieții extraterestre. Într-un studiu din 1983, la care a fost coautor, este menționat pentru prima oară termenul „iarnă nucleară”.
iconița cuvântului zilei

2015: demantela

26 de ani de la căderea zidului Berlinului.
iconița cuvântului zilei

2014: ostracă

1938 – așa-numita Noapte de cristal, când casele și magazinele evreiești au fost distruse, cioburile vitrinelor și ale geamurilor acoperind străzile din Germania.
iconița cuvântului zilei

2013: coromâslă

Lucian Pintilie împlinește 80 de ani. A regizat, printre altele, Balanța.
iconița cuvântului zilei

2012: bugeac

1933 Lucian Pintilie născut în reg.Bugeac, Ucraina

Comentarii