Cuvântul zilei, 22 octombrie 2017

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
peletiuc
© imagine Alexandra Berdan

peletiuc, peletiucuri, s.n. (reg.) pânză de păianjen plină de praf.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 22 octombrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: libertar

În 1921 s-a născut Georges Brassens, poet, cântăreț, compozitor francez. A fost un om de o cultură imensă, autodidact, a reținut tot ce i-a plăcut: cântece, poezii, muzică, pasaje din romane. A militat, de asemenea, pentru libertarianism, iar cântecele sale au fost un vector puternic de răspândire a ideilor anarhiste.
iconița cuvântului zilei

2022: androfobie

S-a născut în 1943 actrița franceză Catherine Deneuve. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără și Repulsie, povestea unei tinere franțuzoaice care are repulsia apropierii de bărbați, pe care și-i imaginează sălbatici și violenți.
iconița cuvântului zilei

2021: abnega

În 1964 Jean-Paul Sartre refuză Premiul Nobel pentru literatură pe motiv că niciun om nu merită să fie consacrat în acest fel în timpul vieții.
iconița cuvântului zilei

2020: amalgama

S-a născut în 1952 actorul american Jeff Goldblum, cunoscut pentru rolurile sale din filmele Jurassic Park, Ziua Independenței și Musca. În Musca, Goldblum joacă rolul unui om de știință al cărui ADN se contopește în urma unui experiment nereușit cu cel al unei muște comune.
iconița cuvântului zilei

2019: mitră

S-a născut în 1919 Doris Lessing, romancieră din Marea Britanie, laureată a Premiului Nobel pentru literatură în anul 2007. Printre romanele sale traduse în limba română se numără și Mitra, o cronică fictivă a evenimentelor care au dus la facerea lumii.