Cuvântul zilei, 24 august 2017

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
sincretism
© imagine Tiberiu

SINCRETISM, sincretisme, s. n. 1. Îmbinare de elemente eterogene aparținând unor arte diferite (literatură, muzică, dans etc.), caracteristică folclorului și mai ales fazelor primitive de dezvoltare a culturii, când diferitele arte nu erau încă diferențiate. 2. (Fil.) Amestec de doctrine filozofice și religii diferite și contradictorii care au fost reunite în mod forțat (ignorându-se deosebirile dintre ele). – Din fr. syncrétisme.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 24 august în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: insurmontabil

Ziua Națională a Ucrainei
iconița cuvântului zilei

2022: scrib

Bicentenarul descifrării hieroglifelor de către Jean-François Champollion, părintele egiptologiei. Ultima inscripție datată, în hieroglife, a fost gravată la 24 august 394 pe poarta lui Hadrian din templul din Philae. În urma creștinării Egiptului, scrierea antică, cunoscută acum doar de câțiva preoți, a fost abandonată.
iconița cuvântului zilei

2021: formic

Pe 24 august 1951 s-a născut scriitorul american Orson Scott Card. Cea mai cunoscută carte a sa, romanul SF Jocul lui Ender, descrie războiul dintre oameni și formici, o specie extraterestră insectoidă.
iconița cuvântului zilei

2020: piroclastit

În 79 are loc erupția Vezuviului. Orașele Pompei, Herculaneum și Stabiae sunt acoperite de lavă.
iconița cuvântului zilei

2019: obijdui

În 1349 în Mainz și Köln sunt uciși 6.000 de evrei, acuzați de răspândirea ciumei bubonice.