Cuvântul zilei, 31 iulie 2017

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
remite
© imagine Alexandra Berdan

REMITE, remit, vb. III. Tranz. 1. A preda, a înmâna, a da. 2. A renunța la o sumă de bani datorată de un debitor[1], a face să se stingă o datorie. 3. (Rar) A amâna. – Din lat. remittere (cu sensuri după fr. remettre). modificată

  1. În original: [...] datorată unui debitor [...] — raduborza

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 31 iulie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: paternoster

6 ani de la dispariția lui Jeanne Moreau, figură emblematică a Noului Val francez. A jucat în peste 130 de filme realizate de regizori renumiți, alături de mari actori. Unul din filmele care au consacrat-o este Ascensor spre eșafod de Louis Malle.
iconița cuvântului zilei

2022: estacadă

În 1886 se naște Constant Permeke, pictor și sculptor belgian, figură emblematică a expresionismului flamand. Lucrările sale evocă Marea Nordului, peisajele din Flandra, pescarii și țăranii, multe dintre ele reprezentând și estacada din Ostende.
iconița cuvântului zilei

2021: pilos

În 1919 s-a născut Primo Levi, scriitor și chimist italian, supraviețuitor al Holocaustului. În opera autobiografică Mai este oare acesta un om? a descris experiențele din lagărul de la Auschwitz.
iconița cuvântului zilei

2020: libel

În 1703, cititorii lui Daniel Defoe au stricat planurile autorităților, aruncând cu flori, în loc de pietre, atunci când autorul a fost expus oprobriului public, fiind pus la stâlpul infamiei pentru vina de a fi scris un pamflet politic.
iconița cuvântului zilei

2019: boscoană

S-a născut în 1965 autoarea britanică J. K. Rowling, cunoscută mai ales pentru scrierea romanelor de fantezie din seria Harry Potter. Romanele îl au ca protagonist pe tânărul vrăjitor Harry Potter, alături de prietenii săi Ron Weasley și Hermione Granger și se desfășoară în cea mai mare parte la Hogwarts, Școala de Magie, Farmece și Vrăjitorii.