Cuvântul zilei, 7 iulie 2017

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
zăgaz
© imagine Teodora Pașcanu

ZĂGAZ, zăgazuri, s. n. 1. Stăvilar, baraj. ◊ Expr. A se rupe (sau a se deschide, a se descuia) zăgazurile cerului, se spune când sunt ploi mari, torențiale. 2. Fig. Opreliște, îngrădire, piedică, obstacol. 3. Lac sau iaz format de apa pe care barajul o împiedică să curgă; braț derivat dintr-o apă curgătoare; scoc. 4. Întăritură de protecție făcută în țărmul unui râu pentru ca apa să nu facă stricăciuni; dig. – Cf. sb. zagata, zagatiti.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 7 iulie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: membranofon

S-a născut în 1940 Sir Richard Starkey, cunoscut drept Ringo Starr, muzician britanic, bateristul trupei britanice The Beatles.
iconița cuvântului zilei

2022: antropopatism

În 1957 erau înființate studiourile Hanna-Barbera Productions. Multe din personajele lor (Tom și Jerry, Scooby Doo, Fred Flintstone, ursul Yogi etc.) poartă guler, cravată sau papion. Acest lucru a permis studiourilor să separe capul de corp și să anime doar capul, economisind astfel mult timp. Au ajuns să împartă la 7 numărul de desene necesare unui desen animat de 7 minute, de la 14.000 la 2.000 de desene.
iconița cuvântului zilei

2021: absoluțiune

În 1456, la 25 de ani după executarea sa, o curte inchizitorială, autorizată de Papa Calixt al III-lea, a anulat acuzațiile împotriva Ioanei d’Arc, declarând-o nevinovată.
iconița cuvântului zilei

2020: pașli

S-a născut în 1901 regizorul italian Vittorio De Sica. Filmul său Hoții de biciclete a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1950 și este desemnat ca fiind unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile de către criticii de film.
iconița cuvântului zilei

2019: extrinsec

S-a născut în 1907 scriitorul american de literatură științifico-fantastică Robert A. Heinlein. În 1962 a obținut premiul Hugo pentru romanul Străin într-o lume străină.