Cuvântul zilei, 7 mai 2017

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
răspăr
© imagine Teodora Pașcanu

RĂSPĂR s. n. 1. (În loc. și expr.) în răspăr = a) împotriva direcției firești în care crește părul pe capul și pe corpul ființelor; b) împotriva direcției unui curs de apă sau a unui agent fizic în mișcare; c) potrivnic, ostil; echivoc. În răspărul... = în ciuda..., în pofida... A lua (pe cineva sau ceva) în răspăr = a) a-și bate joc (de cineva sau ceva), a lua în râs; b) a dojeni aspru, a brusca. (Rar) A-i merge în răspăr = a-i merge cuiva rău, a întâmpina greutăți. 2. (Rar) Răfuială. – Răs- + păr1.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 7 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: instantaneu

S-a născut în 1909 Edwin Land, inventator american al fotografiei la minut și cofondator al corporației Polaroid.
iconița cuvântului zilei

2022: cotoc

În 1954 s-a născut Philippe Geluck, artist belgian, renumit pentru benzile desenate „Le Chat”.
iconița cuvântului zilei

2021: grupet

În 1833 s-a născut Johannes Brahms, compozitor german.
iconița cuvântului zilei

2020: subrepticiŭ

S-a născut în 1943 romancierul australian Peter Carey, dublu laureat al premiului literar Booker, considerat cel mai important scriitor australian al momentului. Printre romanele sale traduse în limba română se numără și Viața mea clandestină.
iconița cuvântului zilei

2019: galantonie

S-a născut în 1919 Eva Duarte de Perón (numită și Evita) soția președintelui Argentinei, Juan Perón. În această calitate, Evita a promovat o gamă largă de proiecte, inclusiv construirea de școli și spitale. A militat, de asemenea, pentru obținerea unor condiții mai bune pentru muncitori și pentru săraci.