Cuvântul zilei, 2 februarie 2017

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
marmotă
imagine © Andrea Homorodean

MARMÓTĂ (< fr., it.) s. f. Mamifer rozător, plantigrad, din familia sciuridelor, cu corp greoi, de c. 50 cm lungime, cu blană cenușie, întâlnit la altitudini de 1.600-2.000 m (Marmota). Trăiește în Eurasia și în America de Nord, fiind un animal colonial diurn, hibernant. Apreciat atât pentru blană și carne, cât și pentru grăsimea sa, folosită în medicina tradițională pentru tratarea afecțiunilor reumatice, respiratorii și a colicilor etc. În România viețuiește în Munții Rodnei, Făgăraș și Retezat, iar în prezent își extinde continuu arealul.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 2 februarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2021: antropomorf

S-a născut în 1949 actorul american Brent Spiner, cunoscut mai ales pentru interpretarea rolului androidului Data din serialul de televiziune Star Trek: Generația următoare și din filmele de lung metraj Star Trek: Generații, Star Trek: Primul contact, Star Trek: Rebeliune și Star Trek: Nemesis
iconița cuvântului zilei

2020: obiectivism

S-a născut în 1905 Ayn Rand, romancieră și filozoafă americană de origine rusă. Este cunoscută pentru cele două romane de succes, Izvorul și Revolta lui Atlas, cât și pentru dezvoltarea unui sistem filozofic numit obiectivism.
iconița cuvântului zilei

2019: idioglosie

S-a născut în 1882 scriitorul irlandez James Joyce, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea. In romanul său Priveghiul lui Finnegan, care nu a fost tradus încă în limba română datorită complexității sale semantice și stilistice, Joyce folosește idioglosii.
iconița cuvântului zilei

2018: undui

S-a născut în 1977 cântăreața columbiană Shakira, cunoscută pentru dansul din buric din videoclipuri și concerte.
iconița cuvântului zilei

2016: galicism

Fostul președinte francez Valéry Giscard d’Estaing împlinește 90 de ani.

Comentarii