Cuvântul zilei, 3 ianuarie 2017

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
bulă
imagine © Andrea Homorodean

BU2 s. f. 1. (la romani) medalion rotund de aur purtat la gât de copiii din familiile senatoriale sau ecvestre. 2. (ant. și evul mediu) pecete de metal, bombată, care se atașa unui act pentru a-l autentifica; act oficial emis de papă sau de un suveran. (< fr. bulle, lat. bulla)

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 3 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: afurisi

Pe 3 ianuarie 1521, călugărul german Martin Luther a fost excomunicat de Papa Leon al X-lea pentru poziția sa ostilă față de Sfântul Scaun.
iconița cuvântului zilei

2023: oscila

În 1851 a avut loc primul experiment cu pendulul Foucault, în pivnița fizicianului francez Léon Foucault.
iconița cuvântului zilei

2022: amhara

În 1978 s-a născut Liya Kebede, model și actriță etiopiană, prima femeie de culoare care a fost egeria mărcii Estée Lauder. Promovează sănătatea maternă în Etiopia și lectura pe rețelele sociale.
iconița cuvântului zilei

2021: înscăuna

În 1925 Benito Mussolini scoate în afara legii partidele de opoziție, dizolvă parlamentul și se autoproclamă dictatorul Italiei, luându-și numele de Il Duce.
iconița cuvântului zilei

2020: dorobanț

S-a născut în 1953 cântărețul de muzică ușoară Gabriel Dorobanțu. Este cunoscut publicului pentru șlagărul Hai vino iar în gara noastră mică.