Cuvântul zilei, 27 august 2016

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
sămănătorism
© imagine Oana - Miolk

SĂMĂNĂTORÍSM (SEMĂNĂTORÍSM) (< „Sămănătorul”) s. n. Curent social, cultural și literar apărut în România în primul deceniu al sec. 20, numit astfel după titlul revistei „Sămănătorul”, avându-l ca principal ideolog și promotor pe N. Iorga. Văzând în țărănime depozitara exclusivă a valorilor naționale, idealizând satul patriarhal în opoziție cu orașu, „viciat” de civilizație, și elogiind boierimea autohtonă, s. consideră posibilă refacerea comunității naționale printr-o cultură unică (atât pentru păturile de sus cât și pentru țărănime). Un merit al s. este pregătirea culturală și morală a Marii Uniri din 1918. Pe plan literar, s. a încercat că continue ideile „Daciei literare”, promovând o literatură pentru popor și cultivând inspirația din trecutul istoric și din folclor. Datorită însă confuziei între estetic și etic, s. nu s-a impus ca un curent literar, literatura strict sămănătoristă fiind lipsită de valoare, cu un pronunțat caracter tezist.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 27 august în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2019: acmee

În 1955 a apărut în Marea Britanie primul număr din Cartea Recordurilor (în engleză The Guinness Book of Records)
iconița cuvântului zilei

2018: cataclism

În 1883 are loc explozia principală a erupției vulcanului Krakatau (Indonezia), considerată cea mai mare catastrofă naturală a mileniului.
iconița cuvântului zilei

2017: alean

S-a născut în 1941 cântăreața din Republica Capului Verde Cesária Évora.
iconița cuvântului zilei

2015: pirosferă

În 1883 are loc erupția vulcanului Krakatau, în Indonezia, considerată cea mai mare catastrofă naturală a mileniului.
iconița cuvântului zilei

2014: țigănărit

Ziua Moldovei
iconița cuvântului zilei

2013: basic english

95 de ani de la nașterea lui Leon Levițchi.
iconița cuvântului zilei

2012: căhulă

Ziua Moldovei

Comentarii