Cuvântul zilei, 4 august 2016

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
neoliberalism
imagine © Andrea Homorodean

NEOLIBERALÍSM s. n. Doctrină economică contemporană care susține intervenția limitată a statului în economie pentru a stabili cadrul juridic care să permită organizarea concurenței, funcționarea armonioasă a mecanismului prețurilor și stăvilirea abuzurilor monopolurilor. [Pr.: ne-o-] – Din fr. néolibéralisme.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 4 august în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2020: lesnicios

S-a născut in 1955 actorul american Billy Bob Thornton. Printre rolurile sale se numără și cel din filmul Un plan simplu.
iconița cuvântului zilei

2019: prodosie

În 1944, în urma unui denunț la Gestapo, naziștii intră în locuința din Amsterdam în care locuiseră în secret timp de doi ani Anne Frank și familia sa. În cei doi ani de captivitate Anne a ținut un jurnal, devenit celebru după război.
iconița cuvântului zilei

2018: mascaradă

S-a născut în 1792 poetul englez Percy Bysshe Shelley, reprezentant al romantismului englez, unul dintre cei mai de seamă lirici ai literaturii de limbă engleză. A scris poemul „Mascarada anarhiei”.
iconița cuvântului zilei

2017: superheterodină

Un secol de când inginerul francez Lucien Lévy a obținut patentul superheterodinei. Astăzi toate dispozitivele radio și tv funcționează conform principiului acestui receptor.
iconița cuvântului zilei

2015: tantalic

În 1859 se naște Knut Hamsun, scriitor norvegian, laureat Nobel. Cea mai cunoscută operă a sa este romanul Foamea.
iconița cuvântului zilei

2014: scat

În 1901 s-a născut Louis Armstrong.
iconița cuvântului zilei

2013: salubriza

1919: Armata română intră în Budapesta și pune capăt regimului comunist al lui Bela Kun
iconița cuvântului zilei

2012: crușon

1693: Monahul Dom Pérignon (1638 – 1715) a inventat șampania, băutură care a primit acest nume de la regiunea Champagne din nordul Franței

Comentarii