Cuvântul zilei, 1 iulie 2016

yakuza s., adj. (cuv. jap.) ♦ 1. (cinem.) ◊ „Noul său film intitulat Yakuza (cuvânt japonez care înseamnă gangster, dar indică deopotrivă și filmele cu gangsteri) vine să întărească demonstrația [...] Idol al spectatorilor de filme yakuza, cel mai popular actor din Japonia, Takakura, joacă îndeobște fără nuanțe.” R.lit. 7 II 75 p. 20. ◊ „Yakuza este un gen de filme deosebit de gustate de publicul japonez. Spre deosebire de producțiile similare occidentale [...] yakuza are un caracter profund mobilizator, propunându-și să demonstreze că actele antisociale, goana după înavuțire pe calea crimei sunt sortite eșecului.” Sc. 25 III 75 p. 6. ♦ 2. Mafia japoneză ◊ „Gangsterii experimentați ai faimoasei mafii japoneze «Yakuza» sunt puternic implicați în traficul de droguri [...]” I.B. 14 XI 83 p. 8. ◊ „Yakuza este numele mafioților japonezi din Tokio și Osaka, ale căror organizații imită pe cele ale samurailor (ritualuri, coduri etc.) și se prezintă drept apărătoare ale ordinii.” ◊ Rev. 22 18 XII 92 p. 13
Arhiva cuvintelor zilei
Cuvântul zilei de 1 iulie în alți ani:

2025: desovietiza
Pe 14 mai 1955, șapte țări au semnat Pactul de la Varșovia: Albania, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Republica Democrată Germană, România și Cehoslovacia. Forțele lor militare au fost plasate sub comandă unificată sovietică. Scopul declarat era apărarea împotriva amenințării pe care o percepeau din partea NATO (alianță fondată în 1949), dar, de facto, scopul URSS a fost acela de a-și menține influența în țările Europei de Sud-Est printr-un control militar deosebit de strict. Pactul și-a încetat existența pe 3 martie 1991 și a fost în mod oficial dizolvat la întâlnirea de la Praga, pe 1 iulie 1991.
2024: profana
Cavalerul francez François-Jean Lefebvre de La Barre a fost ultima persoană condamnată la moarte pentru blasfemie. Avea 19 ani când a fost executat, la Abbeville, pe 1 iulie 1766, pentru blasfemie și ruperea unui crucifix în timpul unei procesiuni.
2023: pulie
În 1903 a fost lansată prima ediție a Turului Franței.
2022: cambie
În 1993 în România a intrat în vigoare taxa pe valoare adăugată (TVA).
2021: dogmă
100 de ani de la înființarea Partidului Comunist Chinez (conform documentelor oficiale).