Cuvântul zilei, 19 iunie 2016

SIFON, sifoane, s. n. 1. Tub în formă de U răsturnat folosit pentru a face ca un lichid să treacă de la un nivel la alt nivel, pe deasupra unui obstacol care împiedică scurgerea liberă a lichidului. 2. Dispozitiv în formă de S, de U sau de P montat la punctul de legare dintre un obiect de instalație sanitară și o conductă de canalizare, cu scopul de a opri, prin formarea unui dop de apă, trecerea gazelor din canal în instalație. 3. Butelie etanșă de sticlă, de material plastic etc., cu pereții groși, folosită pentru păstrarea și debitarea sub presiune a apei acidulate cu dioxid de carbon; p. ext. apă gazoasă obținută prin saturarea cu dioxid de carbon, sub presiune, a apei potabile. 4. Aparat pentru spălarea și dezinfectarea anumitor cavități ale organismului (stomac, nas etc.). 5. Organ de locomoție sau de circulație în formă de pâlnie la unele animale acvatice inferioare. – Din fr. siphon, lat. sipho, -onis, germ. Siphon.
Arhiva cuvintelor zilei
Cuvântul zilei de 19 iunie în alți ani:

2024: hodometru
În 1623 s-a născut Blaise Pascal, matematician, fizician și filosof francez cu numeroase contribuții în știință. Un exemplu emblematic este prima mașină de calcul mecanic din istorie pe care a dezvoltat-o în 1642, la vârsta de 19 ani. Deși mașina este capabilă doar de adunare și scădere, principiul său este încă folosit la kilometrajele mașinilor.
2023: dezumanizat
S-a născut în 1909 Osamu Dazai, scriitor japonez considerat unul din marii scriitori ai literaturii japoneze din secolul 20, cunoscut pentru stilul său autobiographic și narațiunea la persoana întâi. În limba română i s-a tradus romanul Dezumanizat.
2022: pavăză
S-a născut în 1978 actrița americană Zoe Saldana, cunoscută pentru rolurile sale din filme științifico-fantastice, printre altele și pentru rolul Gamora din seria de filme Gardienii galaxiei.
2021: mondenitate
Regele Eduard a decis să abdice în 10 decembrie 1936, pentru a se putea căsători cu „femeia pe care o iubește”, succesorul său fiind George al VI-lea, fratele său.
2020: zevzecie
S-a născut în 1937 André Glucksmann, filozof, activist și scriitor francez. Printre operele sale traduse în limba română se numără și volumul Prostia.