Cuvântul zilei, 30 decembrie 2015

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
capucin
imagine © Gabriel Miu

CAPUCIN, -Ă (CAPUȚIN) (< fr., it., germ.) s. m. și s. f. 1. Călugăr (călugăriță) din ordinul cerșetorilor Sfîntului Francisc, fundat de Matteo de Bascio (1526); numele provine de la capișonul pe care-l purtau. 2. Gen de maimuțe platirine din America de Sud, de talie mijlocie, cu coadă prehensilă și deget mare rudimentar. Unele specii sunt utilizate în cercetarea de laborator.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 30 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: fler

„Because the night”, unul dintre cele mai mari hituri ale lui Patti Smith, i-a aparținut inițial lui Bruce Springsteen. Neconvins de valoarea melodiei, i-a încredințat-o inginerului său de sunet, iar acesta, la rândul lui, i-a sugerat lui Patti Smith să și-o însușească. Astăzi e ziua lui Patti Smith (n. 1946).
iconița cuvântului zilei

2022: tenacitate

S-a născut în 1973 alergătorul de anduranță și ultramaratonistul Tiberiu Ușeriu.
iconița cuvântului zilei

2021: antigen

În 1910 s-a născut americanul Bill Haast, supranumit „Snake Man”, ajuns faimos după ce a extras cu mâinile goale, în public, de la mai mulți șerpi, venin potențial mortal. În anii 1950, a început să se injecteze cu doze crescânde de venin pentru a se imuniza. A supraviețuit după 172 de mușcături și a trăit până la 100 de ani.
iconița cuvântului zilei

2020: juvenil

S-a născut în 1946 Patti Smith, cântăreață, compozitoare și poetă americană. În limba română i-a apărut volumul autobiografic intitulat Pe când eram doar niște puști.
iconița cuvântului zilei

2019: mangustă

S-a născut în 1865 Joseph Rudyard Kipling, poet și prozator britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1907. Este celebru printre altele pentru colecția de povestiri pentru copii Cartea Junglei. Printre povestiri se numără și Rikki-Tikki-Tavi despre o mangustă curajoasă.