Cuvântul zilei, 8 noiembrie 2015

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
delon
© imagine Carmen Nistor

delon s. n. (vest.) Haină de blană întoarsă, ca aceea purtată de Alain Delon ◊ „Mihai trecu în vestibul, își luă delonul, și-l puse pe umeri, se întoarse în sufragerie, acroșă o sticlă de palincă, deschise ușa și fără să o mai închidă porni pe scări în jos.” R.lit. 17 V 84 p. 15 [pron. dëlõ] (din n.pr. [Alain] Delon)

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 8 noiembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: cogniție

Mircea Miclea împlinește 60 de ani. Este psiholog, profesor universitar, cercetător, antreprenor. A fost ministru al învățământului timp de un an, în 2005, perioadă în care a reușit să devină cel mai eficient și mai respectat dintre toți miniștrii învățământului pe care i-a avut România din '90 până astăzi.
iconița cuvântului zilei

2022: cognomen

În 1847 s-a născut Abraham „Bram” Stoker, scriitor britanic de origine irlandeză, autor al multor romane și nuvele, însă a cunoscut celebritatea grație romanului Dracula.
iconița cuvântului zilei

2021: tracasa

În 1900 s-a născut Margaret Mitchell, autoarea romanului Pe aripile vântului. Scrierea acestei cărți e datorată unui mic accident: Margaret a început să scrie după ce și-a rupt glezna. Soțul ei, obosit să-i aducă zeci de cărți, i-a sugerat să scrie una ca să-și umple timpul. Romanul i-a adus premiul Pulitzer în 1937 și a fost tradus în peste 27 de limbi, cu peste 30 de milioane de exemplare vândute.
iconița cuvântului zilei

2020: psihodiagnoză

S-a născut în 1884 Hermann Rorschach, psihiatru și psihanalist elvețian, discipol al lui Sigmund Freud, cunoscut pentru crearea unui test psihologic care îi poartă numele și care folosește pete de cerneală pentru a identifica personalitatea reală a pacienților, prin sondarea zonelor greu accesibile ale psihicului.
iconița cuvântului zilei

2019: recurență

S-a născut în 1656 Edmond Halley, astronom, matematician, cartograf, geograf și meteorolog englez. A determinat periodicitatea cometei care îi poartă numele, cometa Halley.