Cuvântul zilei, 16 septembrie 2015

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
blues
imagine © Gabriel Miu

blues (cuv. amer. [blu:z]), cântec popular caracteristic folclorului negrilor americani, inițial executat vocal, apoi și instrumental, folosind „blue notes” și determinând o stare emoțională specifică, un climat nostalgic denumit „bluesy” (expresia „to have the blues” – a avea idei negre – indică o stare sufletească de tristețe și disperare). Împreună cu ragtime* și negro spirituals* a constituit materialul de bază folosit de muzicienii de jazz din S Statelor Unite. B. a influențat în cea mai mare măsură jazzul*, jazzmen-ii tuturor timpurilor acordându-i o importanță primordială. Forma muzicală a b. clasic este aceea a unei teme de 12 măsuri* constituite din 3 secvențe (II, 2) de 4 măsuri de tipul AAB, bazate armonic pe acordurile* fundamentale de T, Sd și D. Trama armonică simplă a b. clasic intervine foarte frecvent în repertoriul jazzului tuturor epocilor, find preponderentă în muzica de dans „Rhythm and Blues”. B. se cântă în diferite tempo(2)-uri, nu numai în tempo lent, cum, în mod eronat, se considera adesea. Uneori termenul b. este atribuit și unor piese care nu corespund structurii b. clasic dar care au climatul specific acestuia. B. rural (engl. country [’kantri] sau folk b.,b. primitiv”), gen al muzicii folcl. a negrilor din America, una din formele primitive care au generat b. și jazzul în general. B. urban (engl. city [siti] b.), varietate urbană a b. B. modern, varietate a b., care păstrează structura de 12 măsuri a b. clasic dar folosește armonii mult mai evoluate și, uneori, măsuri diferite de 4/4. Liniile melodice ale b. modern al epocii „bop” sunt complicate, colțuroase și conțin elemente neprevăzute (v. scat). În planul interpretării vocale, b. modern a fost bine reprezentat de Dinah Washington.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 16 septembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2020: țiitură

S-a născut în 1923 Lee Kuan Yew, fondatorul statului singaporez modern. A deținut funcția de prim ministru fără întrerupere timp de 31 de ani din 1959 până în 1990. Este cunoscut ca părintele națiunii, în timpul său Singapore transformându-se dintr-o țară din lumea a treia într-o putere economică mondială.
iconița cuvântului zilei

2019: papuaș

În 1975 Papua Noua Guinee își câștigă independența față de Australia.
iconița cuvântului zilei

2018: spițerie

În 1880 se înființează Societatea farmaciștilor din România.
iconița cuvântului zilei

2017: inadvertent

S-a născut în 1927 actorul american Peter Falk, cunoscut în special datorită rolului detectivului aparent distrat din serialul „Columbo”.
iconița cuvântului zilei

2016: eleat

Iluzionistul David Copperfield împlinește 60 de ani.
iconița cuvântului zilei

2014: băcan

90 de ani de la nașterea lui Lauren Bacall. Actrița a murit anul acesta, pe 12 august.
iconița cuvântului zilei

2013: aurolac

Face 47 de ani Florin Dumitrescu, textierul Sarmalelor reci, poate singura trupă din România care de 20 de ani are grijă să folosească în cântece limba română în mod corect, cu interes pentru mesaj, și ludic.Aurolac e o piesă și un album de-al trupei.
iconița cuvântului zilei

2012: stratosferă

Ziua protejării stratului de ozon

Comentarii