Cuvântul zilei, 4 mai 2015

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
proroc
© imagine Carmen Nistor

PROROC, proroci, s. m. Interpret al voinței lui Dumnezeu, capabil să prezică viitorul; p. gener. persoană care are previziunea evenimentelor viitoare; profet. [Var.: prooroc s. m.] – Din sl. prorokŭ.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 4 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: mastisol

În aprilie 1907, la Paris, băieții care lucrau în cafenele au intrat în grevă pentru dreptul de a purta mustață. În epocă, chipul unui chelner parizian trebuia să fie imaculat în timpul serviciului: interdicție absolută de a purta barbă sau mustață! Pe 4 mai 1907 și-au câștigat acest drept.
iconița cuvântului zilei

2022: cupură

În 2016 Banca Centrală Europeană hotărăște încetarea emiterii bancnotei de 500 de euro în contextul luptei împotriva finanțării terorismului.
iconița cuvântului zilei

2021: alcaloid

În 1604 a murit Jean Nicot, diplomat și savant francez. Este primul care a adus tutunul în Franța, la curtea regală, în 1560. Compusul chimic nicotină îi poartă numele.
iconița cuvântului zilei

2020: obârșie

S-a născut în 1827 exploratorul britanic John Hanning Speke. A fost primul european care a poposit pe malurile Lacului Victoria și cel care a dezlegat misterul izvoarelor Nilului.
iconița cuvântului zilei

2019: cilibiu

S-a născut în 1929 actrița britanică Audrey Hepburn, cunoscută și pentru silueta ei subțire și stilul vestimentar feminin și grațios.