Cuvântul zilei, 22 decembrie 2014

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
emanație
© imagine Carmen Nistor

EMANAȚIE s. f. 1. faptul de a emana; emitere, degajare. ◊ ceea ce se degajă, exalație. ◊ (p. ext.; ir.) rezultat al unor evenimente politice. ♦ ~ vulcanică = emitere de produse gazoase legate de activitatea vulcanică; produs al acestei activități. 2. gaz radioactiv care rezultă din dezintegrarea actiniului, a radiului sau a toriului. (< fr. émanation, lat. emanatio)

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 22 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: triptic

S-a născut în 1858 compozitorul italian de muzică de operă Giacomo Puccini. Printre creațiile sale se numără și Tripticul, o colecție de 3 opere de un act.
iconița cuvântului zilei

2022: rescinde

În 1849 o grațiere din partea țarului Nicolae I îl salvează pe scriitorul rus Fiodor Dostoievski de plutonul de execuție, în ultima clipă.
iconița cuvântului zilei

2021: taxicou

În 1972 s-a născut Vanessa Paradis, cântăreață, actriță și fotomodel francez. S-a lansat la 14 ani cu hitul „Joe le Taxi”.
iconița cuvântului zilei

2020: irecognoscibil

S-a născut în 1962 actorul englez Ralph Fiennes. A fost nominalizat la premiul Oscar pentru rolul contelui Almasy din filmul Pacientul englez. Contele, de nerecunoscut din cauza arsurilor suferite într-un accident aviatic, își povestește viața infirmierei care îl îngrijește.
iconița cuvântului zilei

2019: debaclu

30 de ani de la Revoluția Română din 1989. După o săptămână de demonstrații populare și reprimări sângeroase, Nicolae Ceaușescu este înlăturat de la conducerea României.