Cuvântul zilei, 11 noiembrie 2014

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
origami
© imagine Carmen Nistor

ORIGÁMI (cuv. japonez; ori „pliere, îndoire” + kami „hârtie”) subst. Artă tradițională japoneză care pornește de la plierea unui pătrat de hârtie pentru a reprezenta elemente din mediul înconjurător sau personaje imaginare. A luat naștere în Orientul Îndepărtat, fiind la început o ocupație a membrilor curților imperiale. Cu timpul a devenit un instrument de educație și terapie. Folosită în scop pedagogic, pentru educarea copiilor, o. le dezvoltă autodisciplina, ordinea și echilibrul interior, imaginația, creativitatea. În Japonia, Italia, Germania ș.a., o. este materie de studiu în școli.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 11 noiembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: profunditate

În 1919 a fost „inventat” momentul (sau minutul) de reculegere, pentru prima aniversare a armistițiului.
iconița cuvântului zilei

2022: sepulcral

În 1925 anatomistul Douglas Derry începea autopsia pacientului său: Tutankhamon.
iconița cuvântului zilei

2021: pater

În 1962 s-a născut actrița americană Demi Moore. Unul din rolurile emblematice a fost cel din Ghost (Fantoma mea iubită).
iconița cuvântului zilei

2020: plastografia

S-a născut în 1974 actorul american Leonardo DiCaprio. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale se numără și cel din filmul Prinde-mă! Dacă poți! în care DiCaprio îl joacă pe Frank W. Abagnale, falsificator care a reușit să câștige milioane de dolari cu ajutorul unor cecuri false.
iconița cuvântului zilei

2019: cainic

S-a născut în 1821 scriitorul rus Fiodor Dostoievski. Printre romanele sale se numără și Oameni sărmani și Umiliți si obidiți.