Cuvântul zilei, 22 august 2014

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
trăscău
© imagine Carmen Nistor

trăscău (-uri), s. m. – Rachiu bogat în alcool. Origine incertă. Pare a proveni din rădăcina expresivă trosc, caz în care ar însemna „băutură care produce trosnituri”.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 22 august în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: arbănaș

În 1995 s-a născut Dua Lipa, cântăreață britanică. Familia ei este de origine albaneză, din Kosovo. Numele „Dua” este o sugestie de la bunica ei și înseamnă „dragoste” în albaneză.
iconița cuvântului zilei

2022: panegirist

S-a născut în 1902 Leni Riefenstahl, fotografă, operatoare și regizoare de film, dansatoare și actriță germană, care s-a remarcat prin estetica proprie și tehnica de realizare a filmelor. Este una dintre cele mai controversate personalități feminine ale secolului al XX-lea, cele mai cunoscute filme ale sale fiind filme documentare de propagandă pentru partidul nazist.
iconița cuvântului zilei

2021: impiu

Ziua internațională pentru comemorarea victimelor actelor de violență bazate pe religie sau convingere (ONU)
iconița cuvântului zilei

2020: dehobi

Earth Overshoot Day marchează ziua în care umanitatea a consumat toate resursele pe care ecosistemele le pot produce într-un an. Comparativ cu 2019, data a fost mutată cu trei săptămâni, o consecință directă a blocajelor induse de coronavirus în întreaga lume.
iconița cuvântului zilei

2019: analgezic

În 1864 douăsprezece țări europene au semnat Prima Convenție de la Geneva, prin care s-a înființat Comitetul Internațional al Crucii Roșii.