Cuvântul zilei, 10 august 2014

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
vipie
© imagine Carmen Nistor

VIPIE s. v. arșiță, caniculă, călduri, dogoare, dogoreală, febră, fierbințeală, friguri, miez, mijloc, năbușeală, năduf, nădușeală, pârjol, pojar, putere, temperatură, toi, toropeală, zăduf, zăpușeală.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 10 august în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: disproporție

În 1628 nava de război suedeză Vasa se scufundă în portul Stockholm după numai aproximativ 20 de minute de călătorie. Nava a fost construită la ordinul regelui Gustav Adolf, ca parte a expansiunii militare pe care a inițiat-o într-un război cu Polonia-Lituania (1621-1629). S-a vrut a fi una din cele mai puternice nave de război din lume, însă Vasa era periculos de instabilă, cu o greutate prea mare în structura superioară a carenei.
iconița cuvântului zilei

2022: intușabil

Gaumont, prima societate cinematografică din lume, a fost înființată în 1895, în Franța. Filmul Invincibilii (Intouchables) este cel mai mare succes de box-office al lor.
iconița cuvântului zilei

2021: iconotecă

În 1793 este inaugurat muzeul Luvru din Paris în fosta reședință regală ce purta același nume.
iconița cuvântului zilei

2020: bruschețe

În 2018 a avut loc intervenția în forță a jandarmilor la un miting antiguvernamental în Piața Victoriei din București, după ce unii protestatari au forțat gardurile. Jandarmii au intervenit cu spray-uri, gaze lacrimogene și tunuri de apă. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
iconița cuvântului zilei

2019: dveră

În 1500 Ștefan cel Mare dăruiește Mănăstirii Putna marea dveră a Răstignirii, o broderie de o valoare deosebită.