Cuvântul zilei, 1 iulie 2014

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
monadă
© imagine Carmen Nistor

MONADĂ, monade, s. f. 1. Termen (folosit în filozofia lui Leibniz) pentru a desemna cea mai simplă unitate indivizibilă din care ar fi alcătuită lumea. 2. Organism inferior, microscopic, unicelular, care face trecerea de la plante la animalele cele mai simple. – Din fr. monade, germ. Monade.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 1 iulie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: pulie

În 1903 a fost lansată prima ediție a Turului Franței.
iconița cuvântului zilei

2022: cambie

În 1993 în România a intrat în vigoare taxa pe valoare adăugată (TVA).
iconița cuvântului zilei

2021: dogmă

100 de ani de la înființarea Partidului Comunist Chinez (conform documentelor oficiale).
iconița cuvântului zilei

2020: teodicee

S-a născut în 1646 Gottfried Wilhelm von Leibniz, filozof și matematician german, unul din cei mai importanți filozofi de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Printre scrierile sale se numără și lucrarea Eseuri de teodicee: asupra bunătății lui Dumnezeu, a libertății omului și a originii răului.
iconița cuvântului zilei

2019: declasat

S-a născut în 1804 Aurore Dupin, scriitoare și feministă franceză, cunoscută publicului sub pseudonimul său literar George Sand. A dus o existență boemă, scandalizând „lumea bună” prin îndrăzneala cu care își accepta condiția de declasată, prin apucăturile masculine, prin obiceiul de a fuma în public și mai ales prin aventurile sale.