Cuvântul zilei, 9 martie 2014

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
ionosferă
© imagine Carmen Nistor

IONOSFÉRĂ (< fr. {i}; {s} gr. ion „călător, migrator” + gr. sphaira „sferă”) s. f. (FIZ., GEOGR.) Strat superior al atmosferei terestre cuprins între 50 și 500 km; este alcătuit din gaze rarefiate și puternic ionizate, care reflectă undele radioelectrice scurte și parțial medii, permițând ca acestea să poată fi recepționate la mari distanțe. Se caracterizează prin temperaturi ridicate (până la 3.000°C), din cauza proceselor de ionizare a aerului, precum și a radiațiilor cosmice. În i. se produc aurorele polare și se dezagregă majoritatea meteoriților. Sin. termosferă.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 9 martie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: dubiu

Pe 9 martie 1974, la 29 de ani după Al Doilea Război Mondial, ultimul soldat japonez, Hiroo Onoda, a capitulat. Onoda a petrecut 29 de ani ascuns în Filipine. De-a lungul celor 29 de ani Onoda a primit vești care anunțau terminarea războiului și capitularea Japoniei dar le-a privit cu neîncredere, considerând că sunt de fapt propaganda aliată pentru a-l face să se predea. El s-a predat doar după ce a primit ordin expres de la fostul său comandant din timpul războiului, devenit între timp librar. ​
iconița cuvântului zilei

2023: high-life

Pe 9 martie 1959 a fost lansată păpușa Barbie.
iconița cuvântului zilei

2022: ralia

În 1933, la cinci zile după învestire, președintele SUA Franklin D. Roosevelt a emis primele măsuri din programul New Deal, menite să redea populației încrederea în bănci.
iconița cuvântului zilei

2021: conăci

S-a născut în 1950 Dan Andrei Aldea, cântăreț și multi-instrumentist, lider al formației Sfinx în anii '70. Una dintre piesele sale celebre este Om bun, despre o trupă de menestreli care cer găzduire peste noapte.
iconița cuvântului zilei

2020: dicție

S-a născut în 1942 actorul Ion Caramitru.