Cuvântul zilei, 5 ianuarie 2014

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
gnosticism
© imagine Carmen Nistor

GNOSTICISM s. n. Curent filozofic-religios care caută să îmbine teologia creștină cu filozofia elenistică greacă și cu unele religii orientale, susținând posibilitatea unei cunoașteri mistice. – Din fr. gnosticisme.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 5 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: aclama

Pe 5 ianuarie 1875, Opera din Paris a fost inaugurată în prezența a numeroase notabilități (președintele Republicii Franceze, regina-mamă a Spaniei, primarul Londrei) și a aproximativ 2500 de spectatori. Arhitectul Charles Garnier nu a fost invitat și a trebuit să-și plătească locul. Cu toate acestea, a fost ovaționat de public.
iconița cuvântului zilei

2023: expectativă

În 1953 are loc la Paris premiera piesei Așteptându-l pe Godot de Samuel Beckett. Piesa este considerată cea mai influentă operă dramaturgică a secolului trecut.
iconița cuvântului zilei

2022: eclectism

În 1875 a fost inaugurată Opéra Garnier la Paris, monument reprezentativ pentru arhitectura eclectică și stilul istoricist din a doua jumătate a secolului 19.
iconița cuvântului zilei

2021: efet

S-a născut în 1931 actorul și regizorul american Robert Duvall. În 2015, la 84 de ani, a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru rolul său din filmul Judecătorul. Este cel mai vârstnic actor nominalizat pentru un Oscar.
iconița cuvântului zilei

2020: tiriachiu

S-a născut în 1975 actorul american Bradley Cooper. Printre filmele sale se numără comediile Marea mahmureală și Marea mahmureală 2.