Cuvântul zilei, 9 noiembrie 2013

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
coromâslă
© imagine Carmen Nistor

COROMÂSLĂ ~e f. reg.1) Bucată curbată de lemn, prevăzută la ambele capete cu cârlige sau cu crestături, de care se atârnă căldările sau coșurile și care se poartă pe umeri; cobiliță. 2) Pârghia balanței. /<ucr. koromyslo


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 9 noiembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2019: ranversa

S-a născut în 1929 Imre Kertész, scriitor maghiar, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2002. Printre cărțile traduse în limba română se numără și Altcineva. Cronica schimbărilor, o colecție de eseuri ale autorului, ieșit din claustrarea în care trăise până în 1989.
iconița cuvântului zilei

2018: prisos

Bicentenarul scriitorului rus Ivan Turgheniev. A scris Jurnalul unui om de prisos.
iconița cuvântului zilei

2017: breșă

La 9 noiembrie 1989, în urma anunțului că cetățenii Germaniei de Est vor putea călători în Germania de Vest, protestatarii au luat cu asalt punctele de trecere și Poarta Brandenburg și au început să facă breșe în zid.
iconița cuvântului zilei

2016: iarnă nucleară

În 1934 se naște Carl Sagan, cercetător al vieții extraterestre. Într-un studiu din 1983, la care a fost coautor, este menționat pentru prima oară termenul „iarnă nucleară”.
iconița cuvântului zilei

2015: demantela

26 de ani de la căderea zidului Berlinului.
iconița cuvântului zilei

2014: ostracă

1938 – așa-numita Noapte de cristal, când casele și magazinele evreiești au fost distruse, cioburile vitrinelor și ale geamurilor acoperind străzile din Germania.
iconița cuvântului zilei

2012: bugeac

1933 Lucian Pintilie născut în reg.Bugeac, Ucraina

Comentarii