Cuvântul zilei, 31 octombrie 2013

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
biotop
© imagine Carmen Nistor

BIOTOP, biotopuri, s. n. (Biol.) Mediu geografic în care trăiește un grup de plante și animale în condiții omogene. [Pr.: bi-o-] – Din engl. biotope.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 31 octombrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: xilogravură

În 1760 s-a născut Katsushika Hokusai, pictor și xilogravor japonez, cel mai important reprezentant al școlii „lumea plutitoare” (ukiyo-e). Pe parcursul carierei sale de șaptezeci de ani, a realizat o operă considerabilă de aproximativ 3.000 de gravuri color, ilustrații pentru peste 200 de cărți, sute de desene și peste 1.000 de picturi. Cele treizeci și șase de vederi ale Muntelui Fuji, care cuprind de fapt 46 de gravuri, inclusiv Marele val din Kanagawa, sunt cele mai cunoscute lucrări ale sale. A influențat mulți artiști europeni, în special Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Claude Monet și Alfred Sisley.
iconița cuvântului zilei

2022: fedain

În 2011 Unesco admite Palestina ca stat membru.
iconița cuvântului zilei

2021: acropolă

Ziua mondială a orașelor (ONU)
iconița cuvântului zilei

2020: afect

S-a născut în 1795 John Keats, poet englez, unul din cei mai importanți reprezentanți ai romantismului englez, alături de Lord Byron și Percy Bysshe Shelley. Poezia romantică acordă o importanță deosebită sentimentelor omenești și trăirilor interioare intense.
iconița cuvântului zilei

2019: huidumă

Se naște în 1929 Carlo Pedersoli, actor și fost înotător olimpic italian cunoscut sub pseudonimul Bud Spencer. În România este foarte cunoscut din filmele în care a jucat rolul comisarului Piedone.