Cuvântul zilei, 18 octombrie 2013

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
ambră
© imagine Carmen Nistor

AMBRĂ, ambre, s. f. Substanță ceroasă, brună-cenușie, cu miros de mosc, formată în intestinul unei specii de cașalot și care se întrebuințează în parfumerie; chihlimbar cenușiu. ◊ Ambră galbenă = chihlimbar. – Din fr. ambre.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 18 octombrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: făurar

S-a născut în 1952 Chuck Lorre, scriitor de scenarii, regizor, producător și compozitor american, creator al mai multor seriale de comedie de succes, dintre care cele mai cunoscute sunt Dharma & Greg, Doi bărbați și jumătate și Teoria Big Bang.
iconița cuvântului zilei

2022: revendicativ

În 1968 atleții americani Tommie Smith și John Carlos, câștigători ai medalilor de aur, respectiv bronz, în proba de 200 de metri sprint, la Jocurile Olimpice de la Mexico City, sunt excluși din lotul american și din satul olimpic. Decizia a fost luată după ce, la ceremonia de înmânare a medaliilor, cei doi protestaseră față de situația populației de culoare din SUA, făcând salutul specific organizației Black Power.
iconița cuvântului zilei

2021: okapi

Ziua internațională a okapilor.
iconița cuvântului zilei

2020: mau

S-a născut în 1859 Henri Bergson, scriitor și filosof francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1927. Filosofia lui Bergson are la bază trei concepte, timpul, intuiția și elanul vital.
iconița cuvântului zilei

2019: vedută

S-a născut în 1697 Giovanni Antonio Canal, cunoscut sub numele de Canaletto, pictor peisagist italian, considerat maestrul vedutelor. A pictat numeroase tablouri reprezentând Veneția, Roma și Londra.