Cuvântul zilei, 2 octombrie 2013

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
spătar
© imagine Carmen Nistor

SPĂTAR2, spătari, s. m. (În evul mediu, în Țara Românească și în Moldova) Dregător la curtea domnească care purta la ceremonii sabia și buzduganul domnului, iar mai târziu avea comanda cavaleriei. ◊ Mare spătar = comandant suprem al armatei în lipsa domnului. – Din ngr. spathários.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 2 octombrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: molcom

S-a născut în 1904 scriitorul englez Graham Greene. Unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale se intitulează Americanul liniștit.
iconița cuvântului zilei

2022: traiect

S-a născut în 1939 cântărețul de muzică ușoară Dan Spătaru. Una dintre cele mai cunoscute melodii ale sale se intitulează Drumurile noastre.
iconița cuvântului zilei

2021: aculeat

Sting împlinește astăzi 70 de ani. Numele lui real este Gordon Matthew Thomas Sumner, Sting fiind doar o poreclă de pe vremea când cânta în formația Phoenix Jazzmen. Într-un concert purtase un pulover cu dungi negre și galbene, iar un coleg i-a spus „Sting” (înțepătură) pentru că arăta ca o albină.
iconița cuvântului zilei

2020: elogia

S-a născut în 1911 poetul Miron Radu Paraschivescu. Printre volumele sale de versuri se numără și cel intitulat Laude.
iconița cuvântului zilei

2019: exitus

S-a născut în 1904 scriitorul englez Graham Greene. Unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale se intitulează Sfârșitul unei iubiri.