Cuvântul zilei, 25 august 2013

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
iudă
© imagine Carmen Nistor

IUDĂ, iude, s. f. Om trădător; om fățarnic, prefăcut. – Din sl. Ijuda.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 25 august în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: simțualism

Pictoriță, sculptoriță și femeie de litere, Dorothea Tanning s-a născut în 1910. A participat la crearea mișcării suprarealiste. A devenit apoi una dintre primele femei care au îndrăznit să reînnoiască imaginația erotică în artă. Fanteziile, anxietățile și temerile care datează din copilărie și adolescență stau la baza halucinațiilor sale vizuale.
iconița cuvântului zilei

2022: concrețiune

În 2003 a fost extras din corpul unui brazilian de 63 de ani cel mai mare calcul renal găsit vreodată: cântărea aproape 2 kilograme și avea dimensiunea unui ou de struț. Motivele pentru care unii pacienți dezvoltă astfel de pietre masive fără a suferi dureri severe nu sunt încă pe deplin înțelese.
iconița cuvântului zilei

2021: sionism

În 1933, între conducerea nazistă și federația sionistă din Germania a fost semnat acordul Haavara pentru a facilita emigrarea evreilor germani în Palestina. Între 20.000 și 60.000 de evrei au beneficiat de acest acord. Ajutându-i să emigreze, statul german a beneficiat de bunurile lor.
iconița cuvântului zilei

2020: surmontabil

În 1875 marinarul englez Matthew Webb a devenit primul om care a traversat Canalul Mânecii, înot, de la Dover la Calais în 21 de ore și 45 de minute.
iconița cuvântului zilei

2019: adagio

S-a născut în 1918 Leonard Bernstein, pianist, dirijor și compozitor american, cunoscut pentru prodigioasa sa activitate dirijorală. A condus unele din marile orchestre ale lumii și și-a dedicat o bună parte din activitate Filarmonicii din New York.