Cuvântul zilei, 3 mai 2013

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
astruca
© imagine Carmen Nistor

ASTRUCA, astruc, vb. I. (Înv. și reg.) 1. Tranz. A îngropa, a înmormînta. Pe acești morți într-o groapă i-astrucară (NEGRUZZI). 2. Tranz. și refl. A (se) acoperi, a (se) înveli. – Lat. *astruicare (= astruere).

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 3 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: ferm

În 1947 a intrat în vigoare constituția Japoniei, renumită pentru renunțarea la dreptul la război prevăzută în articolul 9. Constituția a fost pregătită în timpul ocupației militare aliate din Japonia după Al Doilea Război Mondial pentru a înlocui fostul sistem imperial japonez cu o formă de democrație liberală. Este o constituție strictă și nu au fost aduse modificări de la adoptare.
iconița cuvântului zilei

2022: literalmente

Ziua Mondială a Libertății Presei (ONU)
iconița cuvântului zilei

2021: cotlon

Se deschide în 1960 la Amsterdam Casa Anne Frank, muzeu dedicat diaristei evreice Anne Frank. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Anne Frank s-a ascuns de persecuția nazistă, împreună cu familia ei, în camerele ascunse din spatele casei.
iconița cuvântului zilei

2020: difracție

S-a născut în 1892 Sir George Paget Thomson, fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pentru descoperirea proprietăților ondulatorii ale electronului, prin difracția electronilor.
iconița cuvântului zilei

2019: orcan

În 2008 au fost peste 134.000 de persoane ucise sau dispărute în Myanmar în urma ciclonului Nargis, cel mai mare dezastru natural de la cutremurul din Oceanul Indian din 2004.