Cuvântul zilei, 29 ianuarie 2013

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
clitrofobie
© imagine Carmen Nistor

CLITROFOBÍE (< fr.: {s} gr. kleitron „zăvor” + phobos „frică”) s. f. Teamă patologică de ferestre închise, de aer închis.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 29 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: linșaj

În 1956 a avut loc la Zürich prima reprezentație a piesei Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt, povestea unei doamne vârstnice, enorm de bogată, care se întoarce în fostul ei oraș natal cu un târg îngrozitor. Ea vrea ca orășenii să-l omoare pe bărbatul care o lăsase însărcinată și apoi a părăsit-o. În schimb, ea va oferi suficienți bani pentru a revitaliza orașul decrepit. Orășenii au fost de acord cu târgul. Piesa a avut un succes internațional deosebit.
iconița cuvântului zilei

2023: înfiera

În 2002 în Discursul despre starea națiunii, președintele american George W. Bush a declarat guvernele Irakului, Iranului și Coreei de Nord drept Axa răului.
iconița cuvântului zilei

2022: homoc

În 1857 s-a născut Andrew Clemens, artist american, creator de lucrări din nisip. Clemens forma imagini aranjând în sticle nisip de diverse culori. Cele mai complexe lucrări ale sale erau atât de migăloase încât necesitau și un an de muncă.
iconița cuvântului zilei

2021: imemorial

S-a născut în 1962 Olga Tokarczuk, scriitoare poloneză, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2018. Printre romanele sale traduse în limba română se numără și Străveacul și alte vremi.
iconița cuvântului zilei

2020: deism

S-a născut în 1737 Thomas Paine, pamfletar, revoluționar, radicalist și intelectual. Născut în Marea Britanie, a emigrat în coloniile americane în preajma Revoluției Americane. Printre cele mai cunoscute lucrări se numără și Epoca rațiunii, o critică la adresa religiei organizate în care pledează în favoarea deismului.