Cuvântul zilei, 2 ianuarie 2013
iconiță email iconiță RSS iconiță Facebook

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin email. Există însă numeroase site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm IFTTT (RSS feed to email).
reconquista
© imagine Carmen Nistor

RECONQUISTA [rekonkísta], denumirea perioadei, din istoria Pen. Iberice, cuprinsă între sec. 8 și 15, dominată de lupta pentru eliberarea terit. ocupate de arabi și de berberi. O importanță crucială în timpul R. a avut-o lupta din 16 iul. 1212 de lângă Las Navas de Tolosa în care forțele creștinilor, comandate de regele Alfons VIII al Castiliei, au înfrânt armata maură a Almohazilor. Cu toate că începând de la mijlocul sec. 13 creștinii eliberaseră cea mai mare parte a Pen. Iberice, R. a luat sfârșit abia în 1492, o dată cu cucerirea Granadei (asediată din 1481). În timpul R. s-au format regatele León, Aragón, Navarra, Castilia și Portugalia. Perioada R. a avut un rol important în dezvoltarea economică și politică a statelor iberice, accelerând formarea statelor unitare Spania și Portugalia; în același timp a contribuit la creșterea devotamentului față de Regalitate și Biserică; spre sfârșitul ei se instituie Inchiziția.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 2 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2018: entropie

Se naște în 1822 Rudolf Clausius, matematician și fizician german, considerat fondatorul termodinamicii. În 1865 a introdus noțiunea de entropie.
iconița cuvântului zilei

2017: preconiza

În 1860, matematicianul francez Urbain Le Verrier anunță descoperirea planetei Vulcan, ulterior infirmată.
iconița cuvântului zilei

2016: martiriu

Se înființează Asociația foștilor deținuți politici (1990).
iconița cuvântului zilei

2015: quasar

95 de ani de la nașterea autorului de sf Isaac Asimov.
iconița cuvântului zilei

2014: băieș

81 de ani de la nașterea dramaturgului Ion Băieșu, pe numele real Ion Mihalache.

Comentarii