Cuvântul zilei, 28 octombrie 2012

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
panegiric
© imagine Carmen Nistor

PANEGIRIC, panegirice, s. n. 1. Discurs public în care se elogiază o personalitate însemnată (decedată sau contemporană oratorului), o comunitate etc. 2. P. gener. Laudă (exagerată), elogiu (excesiv), apologie. – Din fr. panégyrique.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 28 octombrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: dioscuri

În 1886, președintele american Stephen Grover Cleveland, inaugura Statuia Libertății la intrarea în portul New York. Acest cadou din partea Franței pentru Statele Unite celebrează prietenia franco-americană.
iconița cuvântului zilei

2022: partenogeneză

Pe 28 octombrie 2021 Journal of Heredity publica un studiu conform căruia femela condor din California este capabilă să se reproducă fără ajutorul unui mascul. Până acum, acest fenomen a fost observat doar de două ori, iar condorii născuți astfel au trăit doar 2 și 8 ani (față de 50 de ani în medie). Această formă de reproducere se numește partenogeneză.
iconița cuvântului zilei

2021: duplicitate

S-a născut în 1967 actrița americană Julia Roberts. Printre filmele sale se numără și Duplicitate.
iconița cuvântului zilei

2020: imanent

S-a născut în 1974 actorul american Joaquin Phoenix. Printre rolurile sale se numără și cel din filmul Viciu inerent.
iconița cuvântului zilei

2019: ebulment

S-a născut în 1903 scriitorul englez Evelyn Waugh. A rămas cunoscut îndeosebi pentru romanele sale în care a satirizat înalta societate britanică a epocii, printre acestea numârându-se și Declin și prăbușire.