Cuvântul zilei, 16 august 2012

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
ieruncă
imagine © Vasile Alboiu

IERUNCĂ, ierunci, s. f. Pasăre cu penele brune-roșcate împestrițate cu pene albe, negre și cenușii, cu un cerc roșu în jurul ochilor și cu un moț pe cap, vânată pentru carne (Tetrastes bonasia); brădioară. – Cf. sl. jarenbĭ.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 16 august în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: detriment

În 1501, Michelangelo câștigă comanda pentru David din marmură, în detrimentul lui Leonardo da Vinci.
iconița cuvântului zilei

2022: redevență

În Anglia, un număr relativ mare de telespectatori se uită încă la televizoare alb-negru (peste 7000, în 2019). Acest lucru se datorează în parte faptului că taxa TV este de trei ori mai mică pentru acest tip de televizoare. Pe 16 august 1944, inginerul scoțian John Logie Baird făcea prima demonstrație a unui ecran color complet electronic.
iconița cuvântului zilei

2021: turelă

În 1905 s-a născut Mariya Oktyabrskaya, prima femeie pilot de tancuri care a primit titlul de „Erou al Uniunii Sovietice”. A murit pe front în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
iconița cuvântului zilei

2020: galopadă

În 1925 are loc premiera filmului Goana după aur, regizat de Charlie Chaplin.
iconița cuvântului zilei

2019: lamentare

S-a născut în 1557 pictorul italian Agostino Carracci. Lamentație este unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale sale.